Tuesday, March 13, 2018

Український геній. Світова спадщина

13 березня, працівники інформаційного центру «Вікно в Америку для майбутніх лідерів» провели низку заходів у школах міста Херсон, що були присвячені пам'яті видатного українського митця відомого в усьому світі – Тараса Григоровича Шевченка. Під час зустрічі учні дізнались про життя, творчість та митарства Кобзаря, його неоціненний вклад у розвиток світової літератури. 

Найбільше хлопців та дівчат зацікавили пам'ятники нашому співвітчизнику у різник країнах світу. Особливу увагу приділили роботі скульптора Лео Мола та архітектора Радослава Жука що розташований у Вашингтоні в районі площі Дюпон-серкл. Монумент на гранітному постаменті, з бронзи, висотою понад 7 метрів, вагою у 45 тон, було урочисто відкрито 27 червня 1964 р. екс-президентом США Дуайтом Ейзенхауером. Дозвіл на зведення статуї Тараса Шевченка надали у своїй резолюції Сенат Сполучених Штатів та Палата представників США. Родзинкою цього монументу є ще й те, що це один із перших пам'ятників де Кобзаря зображено молодим, модно вдягненим та "рішучим" (як було сказано при його відкритті). Учні із задоволенням прослухали вірші Шевченка які з натхненням та любов'ю читали американці. 
На сьогоднішній день налічується близько 1400 пам'ятників: 1256 в Україні та 128 за кордоном – у 35-ти державах. (Казахстані – 16, США – 9 та Канаді – 9, а також у Білорусії (6), Польщі (5), Молдові (4), Бразилії (3), Аргентині (3), Франції (3) та ін.). Серед закордонних пам'ятників цікавими і незвичайними є аргентинський (Буенос-Айрес, 1971) та італійський (Рим, 1973), а ось Уго Мацеї одягнув Тараса Григоровича в римську тогу, зобразивши його трибуном-оратором. Ось такі цікавинки дізнались сьогодні дітлахи про людину, що прославила Україну далеко за її межами. Справжній приклад для наслідування.

No comments:

Post a Comment