Tuesday, April 28, 2020

Бібліотеки під час пандемії

Збереження бібліотек є важливим як для працівників, так і для відвідувачів. Але під час нинішньої пандемії COVID-19 на запитання, як це зробити, особливо коли мова йде про матеріали та поверхні, дуже складно відповісти. Саме тому інформаційний центр «Вікно в Америку для майбутніх лідерів», який працює в Херсонській обласній бібліотеці для дітей імені Дніпрової Чайки, провів вебінар «Бібліотеки під час пандемії COVID-19». 


Координатор та організатор відеоконференції Анна Резнік проаналізувала досвід публічних бібліотек США за даними American Libraries Magazine (https://americanlibrariesmagazine.org/) та закцентувала увагу учасників на двох основних питаннях: 
1. «Дезінфекція бібліотечного фонду».
2. «Повернення бібліотек до «звичного» обслуговування».


За словами Флетчера Дюранта, директора з реставрації та збереження університету Флориди у бібліотеках Джорджа А. Смеретса, бібліотекам необхідно дотримуватися рекомендації Американської Бібліотечної Асоціації від 17 березня - "Ізоляція повернених книг мінімум на 24 години, а краще 14 днів - найкращий дезінфікуючий засіб". «Це просто найкраще і найбезпечніше, що ми, як бібліотекарі, можемо зробити в цей час». Захист бібліотек та громадськості має бути пріоритетом. 
Ф. Дюрант зазначає, що бібліотеки повинні планувати залишатись закритими до тих пір, поки не буде усунуто ризик зараження населення. «Карантин навіть після того, як минув час життєздатності вірусу, - найкращий план».


Особливу увагу потрібно приділяти дезінфекції та дотриманні санітарних умов (ретельне очищення гаджетів та комп’терів після кожного використання, професійна обробка твердих поверхонь). Дезінфекцію книжкових фондів можна проводити делікатно, з використанням спеціальних засобів, але все ж таки, більш ефективною є ізоляція книг до 14 днів.


При обговоренні питання «Повернення бібліотек до «звичного» обслуговування», Анна звернула увагу колег на методи дистанціювання бібліотекарів та відвідувачів (перестановка меблів, обмеження кількості відвідувачів, зменшення годин перебування у бібліотеці та надання пріоритету відвідувачам, які знаходяться у групі ризику – люди похилого віку та з послабленим імунітетом.
 За рекомендацією Департаменту охорони здоров'я округу Піма, штату Нью-Мексико, доречно проводити "оздоровчі перевірки", які включатимуть перевірку температури тіла для самих працівників та відвідувачів бібліотеки. 

Процес виходу з карантину та повернення до роботи у звичному режимі буде складним для усіх, тож необхідно буде адаптуватися до нових умов, дотримання нових норм і правил, переосмислення стратегій бібліотек, звертаючи увагу на психологічний аспект взаємодії. 

No comments:

Post a Comment