Thursday, January 16, 2020

Сучасні інформаційні війни

Сьогодні на  чергове заняття у «Школі медіаграмотності» до  Херсонської обласної бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки завітали бібліотекарі Суворовського району ЗЗСО м.Херсона. Разом із учасниками тренінгу  розглянули дуже актуальну і непросту тему «Сучасні інформаційні війни». Проаналізували особливості ведення інформаційних війн у різних країнах світу, стратегію і тактику   ведення  «битв».
    Сучасні інформаційні війни стали одним з найнебезпечніших видів зброї. Користуватися компроматами, виливанням бруду, підкиданням неправдивої інформації, «інформаційних бомб», намагання за допомогою інформації ввести в оману - стало для багатьох медіа головним завданням.
    Інформація має вплив на маси, тобто за умови вдалого маніпулювання свідомістю мас можна досягти практично будь-якої мети: знищити опонента, прибрати з дороги конкурентів чи розпалити війну.
    Під час заняття говорили з бібліотекарями про те, що журналісти тримають у руках зброю, тільки не завжди використовують її за призначенням. Бойові дії, які розпочалися в Україні ще у 2014 році і тривають й досьогодні стали основою для величезного сегменту інформаційних вкидів неправдивої інформації на телеканалах та в інтернет-виданнях різних держав світу.
   Під час тренінгу особливу увагу приділили поняттю «клікбейт» (в буквальному перекладі з англійської: click – клікнути, перейти за посиланням; bait – приманка)  – справжній словесній пастці. Провели практичну вправу – «Обережно «clickbait»,  під час якої  кожна група створила статтю на одну із запропонованих тем та підібрала влучний яскравий заголовок серед яких: «Вчені відкрили універсальний стимулятор успіху», «Доступні органи», «Мінімум напруги – 200 балів ЗНО» та ін.






    Частину тренінгу присвятили аналізу відеоматеріалів  на тему «Інформаційних війн». Із особливим зацікавленням учасники переглядали уривки з документального фільму «Обыкновенные зомби. Как работает ложь», який розкриває секрети зомбування людей та навіть провели тестування бібліотекарів за аналогією до Соломона Аша.



   Переглянули корисну літературу з даної теми, більш детально зупинились на книзі Г.Почепцова «Сучасні інформаційні війни».
Упродовж тренінгу учасники застосували практичні знання на практиці, розширювали навички критичного мислення, розвивали свої уміння компетентного споживання медіаконтенту та створювали свої власні медіапродукти.




No comments:

Post a Comment