Friday, December 21, 2018

"Батьківщина у вигнанні". Презентація фотовиставки

20 грудня для учнів 9 класу з поглибленим вивченням української філології та журналістики Херсонського академічного ліцею ім.О.В.Мішукова відбулася презентація фотовиставки Анастасії Власової "Батьківщина у вигнанні".
Виставка експонується в бібліотеці у рамках проекту «Мандрівна галерея» від Американського дому в Києві, а її презентацію проводить Центр «Вікно в Америку для майбутніх лідерів» нашої бібліотеки.

Три роки тому більше ніж 2000 кримських татар переїхали до західної частини України після анексії Криму Росією. Проект має на меті висвітлити інтеграцію кримських татар-мусульман у християнську громаду у Львові та побудувати мости між двома різними суспільствами. 
Проект також досліджує процес надбання нової домівки та створення батьківщини в абсолютно іншому середовищі. Ставши свідком другого вигнання кримськотатарського народу, українська фотожурналістка Анастасія Власова досліджує той сильний взаємозв’язок, який кримські татари мають зі своєю землею та чи стають вони самотніми в іншому суспільстві. 
Автор показує цей процес через історію трьох сімей кримських татар, які переїхали до західної України з анексованого Криму.

Авторка проекту наголошує, що його загальна ідея – показати людям, що не варто шукати перепон, відмінностей, які відрізняють людей. Можна будувати мости між різними громадами, тим самим одну культуру збагачувати іншими, знаходити цікаві знайомства між різним населенням однієї країни.
Учні разом із бібліотекарями проводили дискусію і знаходили відповіді на запитання: Що є важливим для кримськотатарського народу? Які традиції та звичаї вони шанують? Як побут кримських татар вплинув на культурне життя Європи? Чому так багато уваги вони приділяють кольору? Обговорення супроводжувалося медіа-презентацією, де були представлені картини Івана Айвазовського, Йозефа Бойса, фотографіями посуду та вбрання кримських татар.

Дякуємо Шушляніковій Наталі Володимирівні, доценту Херсонського академічного ліцею ім. О.В. Мішукова та її учням за активну участь у заході.


No comments:

Post a Comment